info@sj-solutions.nl

+31 33 433 34 73

ODC-Noord ontwikkelt Back-up-as-a-Service op basis van Commvault

“Commvault heeft bewezen dat ze kunnen omgaan met multitenancy en integratie met OpenStack”

Overheidsdatacenter Noord, één van de vier overheidsdatacentra in Nederland, verleent Housing-as-a-Service (HaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) diensten aan acht ministeries in Nederland. Om deze ministeries verder te ontzorgen, heeft ODC-Noord daar ook Back-up-as-a-Service (BaaS) aan toegevoegd. Daarbij liep de dienstverlener tegen de nodige technische uitdagingen aan. SJ-Solutions en PQR boden uitkomst. “De benodigde expertise vind je niet op iedere straathoek. Commvault bleek in staat te zijn om hier op de gewenste wijze invulling aan te geven.” Een kijkje achter de schermen.

ODC-Noord levert datacenter- en clouddiensten aan de Rijksoverheid. Met een team van ruim 90 professionals bedient de organisatie acht ministeries. “We zijn een soort ISP voor de overheid”, zegt Technisch architect Onno Ebbinge. “We verlenen diensten aan acht ministeries, en binnen deze ministeries meer dan 30 klanten. Al die klanten nemen die diensten onafhankelijk en volledig gescheiden van elkaar af. Dit multitenancy concept vormt de kern van onze organisatie.”

Iedere klant is verschillend in zijn eisen en wensen, zegt Manager Exploitatie Peter Annema. “We hebben technisch georiënteerde klanten die volledig zelfstandig opereren op dit vlak. Er zijn echter ook afnemers die gewoon kant-en-klare diensten willen afnemen.” Met name die laatste groep heeft behoefte aan een kant-en-klare back-up dienst. Technisch architect Onno Ebbinge vertelt: “Back-up oplossingen zijn in de regel duur, moeilijk te onderhouden en daardoor foutgevoelig. Onze IaaS-klanten konden voor back-up op onze S3 object storage omgeving terecht, maar het bleek dat ze bij voorkeur volledig ontzorgd worden door ook de bijbehorende back-up als een uniforme dienst af te nemen. We kregen van diverse klanten de vraag naar een totaaloplossing, inclusief back-up.”

Integratie met OpenStack

Met die vraag ging ODC-Noord aan de slag. Ebbinge had meteen wel door dat het een vrij complexe situatie was. “Wij hebben een OpenStack omgeving en de integratie tussen een back-up oplossing en OpenStack is complex. Het vraagt niet alleen om specifieke kenmerken van het back-up product, maar ook om specifieke kennis en expertise om zo’n oplossing te implementeren. Omdat wij zelf nog niet precies wisten hoe we dat in een aanbesteding moesten uitvragen, hebben we eerst een uitgebreid verkennend Rfi-traject doorlopen. We hebben verschillende leveranciers gevraagd om hun oplossing te presenteren. Daaruit hebben we veel informatie gefilterd die uiteindelijk in de marktuitvraag (RfP) terecht is gekomen.”

Het was direct duidelijk dat de oplossing – hoe die er ook precies uit zou komen te zien – de nodige specialistische expertise vraagt. Daarom is gezocht naar een partner die niet alleen de implementatie verzorgt, maar die ook het beheer voor een aantal jaren op zich neemt. Annema: “We zochten een partij die flexibel is en met ons meedenkt. Je weet namelijk van tevoren niet precies waar je straks in de praktijk allemaal tegenaan gaat lopen.”

fujitsu comvault backup as a service

Software defined geeft flexibiliteit

Annema en Ebbinge brachten ieder apart een bezoek aan een Belgische ICT-dienstverlener die technisch gezien op ODC-Noord lijkt. Ebbinge: “Dat was heel verhelderend. Zij hebben ons gewaarschuwd: welke oplossing je ook kiest, het is niet plug & play. Het sluit niet out-of-the-box op elkaar aan, je zult het zelf moeten integreren. Daarom hebben wij in de RfP veel nadruk gelegd op de kennis en expertise van de partner.”
De combinatie PQR en SJ-Solutions won de aanbesteding, waarbij PQR zich focuste op de procesbegeleiding en de oplossing werd ontworpen, geïmplementeerd en wordt onderhouden door SJ-Solutions. Net als één van de andere inschrijvers hadden zij hun oplossing gebaseerd op Commvault. Ebbinge: “Dit bleek voor onze situatie het product te zijn dat technisch in staat is om onze twee belangrijkste eisen in te lossen: integratie met OpenStack en multitenancy.”
Het viel hem op dat veel back-up oplossingen hier nog geen concrete invulling voorhanden hebben, terwijl de veranderingen op ICT-gebied juist supersnel gaan. “Commvault is een van de weinigen die wel echt met de tijd mee is gegaan. Het product is software defined, wat betekent dat er een soort abstractielaag is ingebouwd die het heel makkelijk maakt om ermee te werken. Dat maakt het product heel flexibel. Dat kwam bij ons goed uit omdat onze omgeving een aantal eisen kent die uitstijgen boven een normale Enterprise omgeving.”

Multitenancy inrichten

In een op zichzelf staande Enterprise omgeving zijn er standaard al een Active Directory, firewalls en routers voor die specifieke omgeving aanwezig. Dat was in de situatie van ODC-Noord, die opereert als ISP en zo ook haar diensten aanbiedt, niet het geval. “Bij ons staat de back-up oplossing volledig geïsoleerd in een rack. We moesten die integratie met OpenStack gezamenlijk maken. Er moest een AD komen, een speciale VPN-verbinding, een virtualisatie-omgeving voor DNS, e-mail. Het is een designvraagstuk waarin je met een multidisciplinair team moet bekijken: wat kan OpenStack? Wat kan Commvault? En hoe koppelen we Commvault op gebruikersniveau zodat we multitenancy en security volledig waarborgen? Want het mag natuurlijk niet zo zijn dat klanten in elkaars back-up kunnen kijken.”

Het ontwerpen van een goed design en dat vervolgens implementeren was geen sinecure. “Daar hebben SJ-Solutions en PQR echt geweldig goed werk geleverd”, vindt Ebbinge. Het neerzetten van de BAAS infra is complex, maar daarna kunnen afnemers relatief eenvoudig aangesloten worden zegt Annema.

Grote interesse voor BaaS

De eerste klanten zijn inmiddels live, waarbij andere hebben ook al hebben laten weten graag van de BaaS-diensterlening gebruik te willen maken. ODC-Noord houdt bewust de voet nog even op de rem. Annema: “We zijn net klaar met de implementatie, maar dan zijn er altijd nog wat losse eindjes. Die willen we eerst helemaal wegwerken voordat we nieuwe klanten accepteren.” Dat die nieuwe klanten snel gaan komen, weet hij wel bijna zeker. “De ministeries spreken elkaar regelmatig in afnemersberaden waarin ze praten over de dienstverlening die ze bij ons afnemen. De interesse om back-up & restore onder te brengen bij ons is groot, want het is typisch een dienst waar veel klanten graag van af willen omdat het complex en tijdrovend is.”
Ebbinge kijkt heel tevreden terug op de implementatie en heeft alle vertrouwen in een goede samenwerking met PQR en SJ-Solutions. “Ik loop al lang mee en zie vaak dat in het verkooptraject partijen beweren dat alles kan. Tijdens de implementatiefase komt naar voren of die beloftes echt waargemaakt kunnen worden. PQR en SJ-Solutions hebben in alle fases de beloften waargemaakt. Back-up is niet sexy, maar het is een superbelangrijk onderdeel van de dienstverlening. Je moet er 100 procent kunnen vertrouwen dat de data snel gerestored kan worden als dat nodig is. Ik weet hoe complex met name de restore kan zijn. Het is mooi dat wij nu met BaaS een oplossing hebben ontworpen waarbij zowel de back-up als de restore eenvoudig zijn. We kunnen klanten nu ook op dit gebied echt volledig ontzorgen. BaaS past daarmee uitstekend bij onze missie.”

De Klant

Land: Nederland
Industrie: Data Centers / Overheid
Website: odc-noord.nl

Producten en Services

Commvault Data Management Software, Fujitsy Storage en Compute, SJ-Solutions Premium Support

 • CO2 prestatieladder
 • Fujitsu Select Circle
 • DataCore
 • Commvault Marketbuilder Solution Provider Advantage+
 • Commvault Premier Solution Provider Advantage+
 • Netapp Gold Partner
 • Nutanix
 • CO2 prestatieladder
 • Veeam Pro Partner
 • Vmware Partner
 • Serverius
 • Hitachi TrueNorth Partner Gold
 • Cisco
 • CO2 prestatieladder
 • Zerto
 • Nutanix
 • Artec
 • Hewlett packard enterprise
 • Dell EMC
 • IBM
 • CO2 prestatieladder
 • Afas Software
 • Quantum
 • Acronis
 • Ontrack data recovery
 • Windows Server hyper-v