info@sj-solutions.nl

+31 33 433 34 73

Hitachi Vantara

Bij het grote publiek is Hitachi vooral bekend als het bedrijf dat grote graafmachines, televisies, air conditioning en bullet trains maakt. Maar dochter Hitachi Vantara is ook binnen de automatiseringswereld al sinds jaar en dag een bekende speler op onder andere de markt voor opslagsystemen. Bijzonder op dit gebied zijn wat dat betreft de 100% Data Availabity Garantie waarmee de beschikbaarheid van data gegarandeerd wordt als de storage arrays correct geconfigureerd zijn en ‘Storage Virtualisatie’ die het mogelijk maakt om achter een controllerpaar van een Hitachi Vantara array andere arrays te virtualiseren. Niet alleen van Hitachi Vantara zelf maar ook arrays van andere fabrikanten kunnen worden gevirtualiseerd om zo het beheersgemak te vergroten en desinvesteringen te vermijden.

VSP Familie

Die virtualisatie wordt mogelijk gemaakt door SVOS-RF, het Storage Virtualization Operating System dat op elk array van Hitachi Vantara draait, van het kleinste tot aan het grootste model zodat bijvoorbeeld data gemigreerd of gerepliceerd kan worden tussen verschillende modellen. RF staat voor Resilient Flash wat er op wijst dat Hitachi het besturingssysteem heeft geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld Flash: Het besturingssysteem weet met welke type media het te maken heeft en past het schrijven en lezen van data daar op aan om performance te optimaliseren

VSP E-Serie

De laatste telg uit de VSP familie, is de VSP E serie die op dit moment bestaat uit de E590, de E790 en de E990. Deze modellen hebben zoals alle modellen de 100% Data Availability Guarantee maar ook de laagste kosten per IOPS. Het E-model is bijzonder omdat het een NVMe-only model is. Data reductie op basis van compressie en deduplicatie zijn mogelijk tot een factor van 7:1 waarbij een reductie garantie van 4:1 ongezien wordt afgegeven. De maximale interne capaciteit is 722 TB voor de E590 en de E790 en 2,8 PB voor de E990 als 30 TB NVMe media worden gebruikt maar ook drives van 1.9, 3.8, 7.6 en 15 TB kunnen gebruikt worden. Afhankelijk van het aantal media dat gebruikt wordt, kunnen de E-modellen zo tussen de 4 miljoen en 5.8 miljoen IOPS halen. De E-serie is kortom een serie die zeer veel performance levert maar niet per se heel groot of kostbaar hoeft te zijn: Het kleinste model is slechts 2 U hoog waarbij alle disks in de controller box passen. Maar ook hier geldt: Elk model is uitgerust met dezelfde firmware en heeft dezelfde standaard uitgebreide feature set met Adaptive Data Reduction, In System Replication, Copy Data Management, Analytics, Non-disruptive Migration, etc.

VSP F-serie

Ook de VSP F-serie is een All-Flash array maar dit model is geoptimaliseerd voor SSD en FMD (Flash Media Drive). Het kleinste model, de F350 kan al ruim 4,5 PetaByte aan netto capaciteit aanbieden op basis van 30 TB SSD’s maar ook andere media zoals de 1.9, 3.8, 7.6 en 15 TB SSD of 7 en 14 TB FMD drives kunnen gebruikt worden in verschillende RAID-configuraties. Het grootste model is de F900. Hierin passen dan maximaal 1152 drives van bijvoorbeeld 30 TB zodat een netto usable capacity van ca. 27 PetaByte bereikt wordt. Door ook nog andere arrays achter deze F900 te virtualiseren (wat overigens ook zou kunnen achter de F350 of eigenlijk elk VSP model) kan tot maximaal 287 PetaByte aangeboden en beheerd worden. Ook de VSP F-serie gebruikt hetzelfde besturingssysteem en management software suite als alle andere arrays.

VSP G-serie

De VSP G-serie is het hybride model van Hitachi Vantara en net als bij de F-serie bestaat de G-serie uit de G350 (kleinste model), G370, G700 en de G900. In de G-modellen is een mix mogelijk tussen SSD’s voor performance en diverse HDD’s voor capaciteitsbehoefte, zoals de 2.4 TB 10krpm SAS-drive of de 6, 10 of 14 TB NL-SAS drive. Deze laatsten kunnen ook in een zogenaamd DB60 enclosure geplaatst worden waarin 60 disks passen zodat een hele hoge density bereikt (bijvoorbeeld 15 PetaByte in 100 U). Net als de andere series kan de G-serie ontsloten worden op basis van 16 of 32 Gb FC of 10 Gb iSCSI. Het aantal poorten is afhankelijk van het model maar loopt op tot 64 x 32 Gb als voor de I/O Expansion box gekozen wordt.

VSP N-serie / HNAS

De VSP N-serie en/of de HNAS zijn de Hitachi Vantara NAS-oplossingen. De HNAS oplossing bestaat uit gateway nodes zoals de 4060, 4080 en 4100 in de 4000-serie en de 5200 en 5300 in de 5000-serie. De gateway nodes die tot 8 nodes geclustered kunnen worden leveren de intelligentie en de performance waarbij wordt gekoppeld aan VSP storage arrays voor de capaciteit. Bij de N-serie, de N400, N600 en N800 zijn ín VSP G400, G600 en G800 zgn. NAS-blades geplaatst die de file-functionaliteit leveren maar die uiteraard veel ruimte efficiënter zijn. Zowel de gateways als de blades werken overigens met FPGA’s om veiligheid en performance te optimaliseren. Zo worden bijvoorbeeld parallelle processen mogelijk voor deduplicatie, encryptie, protocol handling, (directory) cloning, etc. Een andere bijzondere eigenschap van de HNAS is nog de Dita Migrator 2 cloud. Deze feature maakt het mogelijk om files van de HNAS op basis van vele criteria te migreren als object naar cloud stores zoals bijvoorbeeld Amazon S3 of Azure óf de eigen Hitachi Vantara HCP oplossing. Hierdoor kunnen kosten voor data opslag worden verlaagd en neemt de bescherming van de data tegen bijvoorbeeld ransomware toe.

OPS Center

De management software waar al een paar keer aan gerefereerd is, heet OPS Center en is zeer uitgebreid. OPS Center bestaat uit 4 componenten: OPS Center Administrator is de standaard configuratie- en beheertool voor de dagelijkse werkzaamheden. Bijzonder aan de VSP arrays en de software is dat deze volledig geoptimaliseerd zijn voor de beschikbare REST-Api’s: elk commando voor het onderhouden en beheren van het array kan op basis van een REST-commando worden uitgevoerd, zodat het ook zeer eenvoudig wordt om deze taken te automatiseren. Dat kan verder ingeregeld worden op basis van OPS Center Automater, waarbinnen ook al een groot aantal templates beschikbaar is. Deze automatische handelingen zouden verder ook getriggerd kunnen worden door het OPS Center Analyzer component dat in fysieke en gevirtualiseerde omgevingen het gehele pad, van (virtuele) CPU of disk, door de netwerkpaden en de switches heen tot aan de fysieke disks in het array de performance kan meten, bottlenecks kan opsporen en voorspellingen doen met betrekking tot ‘what-if’ scenario’s. Met OPS Center Protector ten slotte kunnen de data en applicaties beschermd worden op basis van snaphots, clones, replicatie, etc.

Hitachi Content Platform (HCP)

Het Hitachi Content Platform is de object storage oplossing van Hitachi Vantara. De HCP is het antwoord op vele vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld de zeer sterke groei van ongestructureerde data, compliance, Edge computing en gedecentraliseerde automatisering. Met de HCP biedt Hitachi Vantara een extreem schaalbaar en back-up free platform met als standaard features (op object-level): WORM, Retentie, Versiebeheer, Replicatie, Object- en Replicatieverificatie. Verder heeft de objectstore de zeer belangrijke eigenschap dat zeer uitgebreide custom metadata kan worden toegevoegd en doorzoekbaar kan worden gemaakt op basis van de ingebouwde metadata-search engine. De HCP is er in 2 uitvoeringen: De standaard HCP die vooral uitblinkt in security en compliancy en de HCP for Cloudscale, een uitvoering gebaseerd op container technologie die vooral ook zeer geschikt is voor IOT-gerelateerde toepassingen. Ook is de HCP een zeer geschikt (cloud)target voor back-up.

Meer over object storage en het uitgebreide Content Intelligence portfolio van Hitachi hier »

HPDS / Commvault

Om bijvoorbeeld die cloudlibrary aan te sturen is back-up software nodig. Dat zou kunnen met OPS Center Protector maar Hitachi Vantara heeft al sinds jaar en dag een OEM-overeenkomst met Commvault. Commvault wordt door Hitachi geleverd onder de naam HDPS (Hitachi Data Protection Suite). Belangrijk daarbij is de integratie tussen de Commvault software en de arrays o.b.v. IntelliSnap. Dank zijn IntelliSnap wordt het maken van snapshots hardwarematig ondersteund. Belangrijk is verder dat SJ Solutions zowel de hoogste certificering heeft bij Commvault als bij Hitachi Vantara en dus optimaal kan assisteren bij het inrichten van de opslag omgeving.

hitachi vantara
 • CO2 prestatieladder
 • Fujitsu Select Circle
 • DataCore
 • Commvault Marketbuilder Solution Provider Advantage+
 • Commvault Premier Solution Provider Advantage+
 • Netapp Gold Partner
 • Nutanix
 • CO2 prestatieladder
 • Veeam Pro Partner
 • Vmware Partner
 • Serverius
 • Hitachi TrueNorth Partner Gold
 • Cisco
 • CO2 prestatieladder
 • Zerto
 • Nutanix
 • Artec
 • Hewlett packard enterprise
 • Dell EMC
 • IBM
 • CO2 prestatieladder
 • Afas Software
 • Quantum
 • Acronis
 • Ontrack data recovery
 • Windows Server hyper-v